Как да разпознаваме ГМО храните

Какво означава ГМО?

гмо храни, gmo hrani

Какво се крие зад този термин, опасни ли са и как да ги различаваме? Какво означава ГМО?

Генетично модифицираните организми са растения, животни и микроорганизми, генотипът на които е бил изкуствено изменен с помощта на генно инженерство. Това означава, че генетичният материал е бил взет от друг организъм, за да може продуктът да зрее по-бързо, да е по-траен, да е устойчив на атмосферни промени и различни вредители, да е по-вкусен и привлекателен на външен вид.
Днес над 40 държави отглеждат ГМО култури – в Канада, например, това са захарно цвекло, тиква, царевица и соя; в Индия – памук; а в САЩ са успели да докажат безвредността и да допуснат до продажба генетично модифицирана атлантическа сьомга, която расте два пъти по-бързо и става два пъти по-голяма от дивата.
ГМО продуктите предизвикват заболявания – истина или мит?

Към настоящия момент не са открити убедителни доказателства за опасността на ГМО храните за човека. Научните изследвания, целящи да разобличат тези продукти, в 99 от 100 случая не подкрепят вредата с експерименти и статистически анализи.
ГМО са противоестествени и не са вкусни?

Важно е да се отбележи, че „пластмасовите”и безвкусни домати и ябълки по рафтовете на много магазини не са задължително ГМО продукти. Генетичното инженерство не влияе на вкуса на продуктите (въпреки че някои учени твърдят, че вече са намерили начин да го направят).
Освен това, генетичната модификация е естествен процес, които се среща дори и в природата – например, много бактерии просто пренасят своите гени в растения. Учените смятат, че с помощта на ГМО може да се получат нови сортове продукти, много по-полезни и безопасни – например, ориз с ген на царевица, богат на витамин А, и мляко без ешерихия коли.
Как да различим ГМО продуктите от натурално чистите.
1. На практика натуралните продукти винаги са маркирани с надпис от типа Organic.
Надписи като Без ГМО, Non-GMO, Made without genetically modified ingredients, 100 % organic, Organic или Made with organic ingredients обикновено гарантират, че в стоката няма генетични модифицирани съставки. Най-голям е шансът да попаднете на органични продукти във фермерските магазини, докато в ресторантите за бързо хранене има доста голяма вероятност чинията ви да се окаже поне наполовина пълна с ГМО.
2. Освен етикета, има още един важен критерий – външният вид.
ГМО храната е безупречна на вид и има по-правилна форма от натуралните продукти. Освен това, е по-трайна и устойчива на въздействието на външни вредители – в ГМО ябълка никога няма да откриете червей. Лъскавите, едри, красиви плодове и зеленчуци трябва да задействат сигналната лампа. Природата няма за цел да направи външния вид на храната идеален – блестящите, едри и еднакви плодове и зеленчуци са дело на генетичните инженери.
3. Запомнете този списък:
78% от соята, 33% от царевицата и 24% от рапицата в света се отглеждат с помощта на генно модифициращи технологии.
Кои продукти съдържат ГМО.

Ако видите на етикета в състава на продукта растителни протеини – това значи 100% соя. На тези протеини са богати всички колбаси, полуфабрикати, чипс, готови сосове, кетчуп, консерви (особено царевица), всички соеви млечни продукти.
Растително масло и маргарин. Привържениците на здравословното хранене са наясно, че маргаринът не попада в списъка с полезните храни. Но според някои източници, можем да попаднем на зехтин, разреден със соево масло, без това да е отбелязано на етикета.

Детски храни. Това е още един шокиращ факт (въпреки че вредата от ГМО не е доказана) – повечето от големите производители на детски храни използват ГМО в продукцията си.
Сладолед, шоколад, бонбони, сладкарски изделия. Огромен процент от съставките в сладоледа са ГМО. Надписът соев лецитин на етикета на шоколадите, бисквитите, бонбоните, тестените изделия е знак за принадлежност към ГМО „отбора”
Вносни картофи, цвекло, домати, диня, тиквички, папая. Важно е да се знае, че 68% от всички ГМО продукти се произвеждат от САЩ, след което идват Франция и Канада.

Плюсовете
Генетично модифицираните организми могат да растат на територии, където старите сортове са загинали поради различни климатични условия. Много от тях са устойчиви на неочаквано захлаждане, слани, наводнения, суша. Някои ГМО растения са с изключително добре развита коренова система, което им позволява максимално да задържат влагата. Сортовете, които преди са били чувствителни към понижаване на температурите, стават по-устойчиви.
Населението на Земята се увеличава лавинообразно, а генетично модифицираните храни имат главна роля в спасяването на огромни групи от хора от глад.
ГМО храните са в състояние са се защитят от вредителите, които унищожават продукцията. На свой ред устойчивостта към въздействието на различни вредители позволява да се използват по-малко пестициди – вещества, които са безспорно вредни за човешкото здраве.
Появяват се плодове и зеленчуци, които могат да се противопоставят на вирусите, бактериите, гъбичките.
Учените работят върху сортове домати и картофи, съдържащи ваксини и лекарства за страните от Третия свят, които няма да изискват специални условия на съхранение.
Някои видове дървета са специално отглеждани за справяне със замърсяванията.Минуси
Непредсказуеми алергични реакции – например, когато в соята се внедрява ген от бразилски орех, като по този начин се увеличава количеството на протеините, хората, имащи алергия към ядката, започват да реагират по този начин и на соята. Още един пример: ако доматът съдържа необозначен ген на риба, ще провокира алергия при хора, за които рибата е противопоказна.
Изменения в микрофлората на организма, които в крайна сметка биха могли да повлияят негативно на имунитета.
ГМО храните може да провокират синтез на протеини, които не са характерни за човешкото тяло – тоест, такива, които не са предвидени от природата.
Повечето държави нямат закони, които да регулират производството и потреблението на ГМО продукти.

Потребителите не знаят какво купуват и не са наясно как това ще се отрази на здравето им. Например, генът на кокиче, вграден в картофите, за да ги направи устойчиви срещу колорадски бръмбар, предизвиква повишено съдържание на растителни лектини, което е неблагоприятно за бозайниците. От този продукт страдат имунната система, стомаха, бъбреците, черния дроб, главния мозък.
Опасенията на еколозите са, че може да настъпи екологична катастрофа, ако генетично изменени форми проникнат в дивата природа. Например, ако плевелите получат ген за устойчивост към пестициди и вредители, размножаването им ще стане неконтролируемо.
Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*