АЕЦ Белене – бездънна яма, продължаваща да гълта милиарди

aec belene milioni levove

АЕЦ Белене, се превърна в най скъпата ядрена централа, която още дори не построена. Заради игричките и некадърността на управляващите, АЕЦ Белене до момента изяде милиарди левове на българските данъкоплатци.
Припомняме, че Кабинета Борисов 1 и 2 бяха яростни противници за възраждането на АЕЦ Белене, а днес рязко нещата се промениха.
Националната електрическа компания (НЕК) ще трябва да плати на „Уорли Парсънс нюклиър сървисис” още 32 млн. евро и лихви заради прекратяването на проекта за АЕЦ „Белне” от октомври 2013 г., съобщава „Капитал”, цитирайки окончателното решение на арбитражния трибунал. Решението е било взето на 6 септември.

След решение на НС за спиране на строежа за Втора атомна централа през януари 2013 г. (по време на кабинета „Борисов 1“) НЕК и консултантската компания са имали споразумение за намаляване на месечното възнаграждение, но по него не е имало плащания, припомня изданието. Не е направен и опит за преговори с цел окончателно прекратяване на договора до решението на НЕК от октовмри същата година да преустанови едностранно отношенията с „Уорли Парсънс“.

Въпреки, че Националната електрическа компания е дала 2,4 млн. евро за адвокати (двойно повече от другата страна в спора), последвалият арбитраж е отхвърлил всички защитни тези на НЕК. Поведението на Националната електрическа компания е довело до пъти по-голям разход, отколкото е предвиждало неспазеното споразумение“, пише още „Капитал“.
Основната причина за негативния изход от спора е решението на НЕК от 7 октомври 2013 г., с което архитект-инженерът е уведомен за прекратяване на договора му. Тогава министър на енергетиката е Драгомир Стойнев. На 9 януари 2013 г. е постигнато споразумение за намаляване на месечното възнаграждение от 4,5 до 1 млн. евро, но по него така и не са правени плащания.

Държавата вместо да плати 708 млн. евро за месеците от февруари до септември 2013 г. и да се опита да се договори с консултанта за окончателно прекратяване на договора, сега освен тези суми, ще плати и обезщетение за едностранно прекратяване и лихви.

Вестникът пресмята, че до момента „Белене” е струвал на България над 2 млрд. евро, а довършването ще излезе поне 10 млрд. евро. След решението за размразяване на проекта ще се наемат нови архитект-инженер, консултанти и други компании, които при ново фиаско може да заведат дела.
Рестартът трябва да стане с оборудването, което друг арбитраж присъди България да купи от Русия. за над половин милиард евро.
Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*