Топим се като нация: Намаляваме с всеки изминал ден

Намаляваме с главоломни темпове

демографска-криза

Топим се като нация това се установява от последното статистическо изследване.
Около 20 до 25 процента от българското население ще изчезне до 2040-та година – това показва прогнозата на БАН за демографското развитие на България, която ще бъде представена от правителството съобщава Darik News.

Документът е изготвен от Института за изследване на населението и човека на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, Националния статистически институт, ООН и Световната банка.

Прогнозата включва запазване на дела на хората до 20 години и значително увеличение на дела на хората над 65 години, което определя и очакваното намаление на броя на хората в активна възраст.

Очертава се тенденция за намаляване на населението в почти всички области, с изключение на София, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период до 2040-та година.

Според Евростат с прогнозирано намаляващо население са и други европейски държави, като Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Португалия, Полша, Унгария.

Прогнозните резултати показват, че въпреки очакваното подобрение в показателите за смъртност и раждаемост, населението на страната вероятно е достигнало до етапа на т. нар. „инерция на обратния растеж“.

Поради действието ѝ, дори нивото на раждаемост да се увеличи до равнището, необходимо за просто демографско възпроизводство, прогнозите са абсолютният брой на населението да продължи да намалява.

Припомняме, че в България са регистрирани най-много смъртни случаи на 100 000 души население през 2015 г., показват данни от анализ на Евростат за смъртността в общността, както и за причините за умиранията през въпросния период.
Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*