Тайпи спечели, но Турция загуби

Ердоган президентски избори

Реджеп Таийп Ердоган спечели, изборите в южната ни съседка, но Турция загуби.
Турция загуби свободата си, загуби демокрацията, загуби шанса за европейско бъдеще, загуби, защото е поела към курс към икономическа дестабилизация, загуби чуждите инвеститори, ще загуби и своите високо квалифицирани граждани и единствената причина за тази загуба е, авторитарната политика, която води президента им.
Властта е изцяло концентрирана в ръцете на един, единствен човек, като в страната няма независима съдебна, няма независима медия, няма свобода на словото.

Също като в други страни, където силни лидери спечелиха на избори, мнозина турски гласоподаватели изглежда са приели аргументите на Ердоган, че мощната централизирана власт е от жизненоважно значение за изграждането на силна държава и защитата срещу терористичната заплаха.

Победата означава, че турският президент почти със сигурност ще изпълни желанието си да стане управлявалия най-дълго турски лидер, надминавайки основателя на страната Мустафа Кемал Ататюрк. Според новата система, създадена с миналогодишния референдум, Ердоган може да остане на власт до 2032 г.

Икономическите проблеми може да накарат турския президент да бъде по-внимателен при конфликти със западните страни, но може да доведат и до нарастване на безредиците и политически предизвикателства от страна на една обединена опозиция. Бекир Агърдър, основател на социологическата агенция „Конда“, прогнозира, че Ердоган ще срещне затруднения при управлението на страната, припомняйки, че 49% от гласувалите на референдума не подкрепиха предложените от него конституционни промени.

„Той не може да управлява останалите 49 на сто“, подчерта Агърдър в интервю, дадено преди вчерашните избори. „Това е репетицията. Истинските избори ще бъдат след две или три години“, добавя той пред „Ню Йорк таймс“.
Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*