Срещата на лидерите на ЕС с Турция е днес във Варна

Срещата на лидерите на ЕС с Турция ще се състои днес в резиденция Евксиноград във Варна, която ще събере Доналд Туск – председател на Европейския съвет, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, премиера на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Тази работна среща ще бъде повод взаимните интереси и последните събития в Турция, включително нелегалните действия на страната в Източното Средиземноморие и Егейско море и нейното участие в Сирия.

На последната среща на върха в ЕС на 22-23 март лидерите на ЕС призоваха Турция да зачита суверенните права на Кипър за проучване и използване на природните ресурси в съответствие с европейското и международното право.

Те също така припомниха задължението на Турция да зачита международното право и добросъседските отношения и да нормализира отношенията с всички държави-членки на ЕС, включително Република Кипър.

Освен това Европейският съюз изрази сериозната си загриженост относно продължаващото задържане на граждани на ЕС в Турция. Призива е за бързо и положително разрешаване на тези проблеми.

Във Варна лидерите ще обсъдят и как да развият отношенията между ЕС и Турция, въз основа на взаимно уважение и общи интереси.

„Ние сме съседи и трябва да намерим начин да общуваме открито и да си сътрудничим в области от общ интерес“, каза президентът на Европейския съвет Доналд Туск.
Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*