Светът: За срещата във Варна

meeting-varna

Напрегната среща на върха във Варна, така я определят световните медии. Има диалог, но без резултати, това са констатациите на световните агенции съобщават от Нова телевизия.
Ройтерс” цитира европейските лидери, според които разговорите с турския президент не са дали отговор на дълъг списък от въпроси. Сред тях са намесата на Турция в Сирия и затворените турски журналисти. И все пак, Евросъюзът обеща да продължи плащанията в рамките на сделката за бежанците с Анкара, но в същото време разочарова турските искания за задълбочаване на търговските отношения и премахване на визите.

„Франс прес” акцентира върху стратегическото партньорство между Турция и ЕС и констатира, че нито една от двете страни няма интерес да проваля разговорите: за Турция ЕС остава ценен търговски партньор, а Брюксел има нужда от Анкара за контролирането на мигрантския поток.

Въпреки липсата на конкретни резултати във Варна беше подновен поне минималният диалог между Брюксел и Анкара, отбелязва френското издание „Льо Монд”.

Европа и Ердоган разговарят, но на срещата на високо равнище едно нещо стана ясно – колко далеч една от друга са двете страни. Това констатира и германският „Дер Шпигел”.
Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*