Как се бяга от най – строго охранявания затвор в държавата

prison

Ако двама „строго охранявани“ убийци с близки до максималните присъди могат да избягат през парадния вход на най-строго охранявания затвор в държавата, защо останалите престъпници все още са вътре? Бягството във вторник следобед е виц, който илюстрира пълния разпад на държавата. По-добра илюстрация от тази може да бъдат само последвалите коментари на отговорните длъжностни лица съобщават от Mediapool.

Ситуацията е следната. Имаме двама рецедивисти, които лежат за по 30 и 26 години при първоначален „строг режим“. Те би трябвало да са изолирани дори от самите затворници вътре. За единия от тях има сигнал, че готви бягство още през 2016 година. Вътрешният министър Валентин Радев уточнява: „Направени са и са взети необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора“.

Въпросните „мерки“ са били спиране от работа. Нищо друго не е направено. Опасният престъпник успява да подкупи колкото души му трябват от охраната и си вкарва пистолет и нож.

Вторник, слънчев следобед до оградата стои автомобил и чака бегълците. Хората в колата са маскирани, съобщава Нова телевизия.

Вътре в затвора. Бегълците са въоръжени с един пистолет и нож. Срещу тях са единадесет въоръжени охранители. Това са няколко поста от охраната. Никой не произвежда дори и един изстрел срещу двама рецидивисти. И това при положение, че срещу охраната е стреляно три пъти. Единствената съпротива идва от един от охранителите, който успява да „дръпне“ за ризата единия беглец.

Цялата история навежда на мисълта, че тия герои може да са подкупили целия затвор, а някой от охраната им е дал служебния си пистолет, за да оправдае бягството.

Така двамата излизат на свобода през парадния вход на затвора, защото явно някой им е отворил вратите за по-удобно.
„Бягството на двамата лишени от свобода от Централния софийски затвор е подпомогнато от вътрешен човек. Той обаче не е надзирател”. Това каза в ефира на Новините на NOVA бившият правосъден министър Антон Станков.
Той подчерта, че няма как бегълците да се сдобили с оръжие без съдействие „отвътре”.

От цялата работа излиза, че съдебната система не работи, а когато проработи, се оказва, че престоят в затвора е въпрос на личен избор.

„Случаи на бягство от затвора винаги е имало, като се започне от времето на граф Монте Кристо и се стигне до строго охранявания „Алкатраз“, обясни председателят на правната комисия в Народното събрания Данаил Кирилов в странен опит да тушира искането на БСП за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева, която отговаря за затворите.
Коментарът на Данаил Кирилов явно не се оказа достатъчно несериозен за ГЕРБ, та се наложи изказване и от председателя на парламентарната им група Цветан Цветанов:

„Аз мисля, че историческият преглед, който направи колегата Кирилов, показва, че през годините е имало такива случаи не само у нас“.
Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*