Как мисълта ви определя вашето здраве

Как мисълта ви определя вашето здраве

Ако режимът на тренировките след Нова година се е провалил, не се тревожете. Нови изследвания разкриват изненадваща връзка между вярванията на хората и тяхното здраве: тъй като хората са прекалено негативно настроени относно физическата си дейност, някои хора дори „мислят, че са неспособни да тренират“.

Учените от Станфордския университет в САЩ са разгледали данните за смъртността на 61 000 възрастни в продължение на 21 години.
Анализирайки различните фактори, които биха могли да допринесат за здравето на участниците, изследователите са открили нещо необикновено. Хората, които смятат, че не правят толкова упражнения, колкото техните връстници, умират по-млади от тези, които смятат, че са направили повече, дори когато действителният им брой упражнения е същият.

Този ефект остава дори когато се вземе предвид здравния статус на участниците и фактори като пушенето.

Чудите се дали чувството, че сте по-малко физически активни от другите, може да повлияе на вашето здраве – със сигурност да. Учените установяват, че рискът от смъртност е до 71% по-голям за хората, които се възприемат като по-малко физически активни от другите дори това да не е така.

Твърдението може да изглежда необичайно, но има поне три възможни причини, поради които нашите възприятия за физически упражнения могат да засегнат здравето ни.
Първият е просто, че се чувстваме стресирани, ако смятаме, че не сме достатъчно физически активни. Подложени на този стрес и виждайки всички, които спортуват през цялото време, могат да ни доведат хроничен стрес, който може да увреди здравето ни.

Второ е факта, че трябва да спазваме груповите норми и че повечето от нас искат да направят това, което другите хора правят. Но по този начин се обезсърчаваме и затова когато видим, че на приятелите ни нещата се случват, по – бързо и по – лесно, а при нас се изисква време – напълно се отказваме.

Отдавна е установено, че силата на нашите вярвания и възприятия са средство, които могат да повлияят на ефективността на организма. И обратното, ако имате отрицателни очаквания, физиологичният ефект от лечението/тренировките се намалява.
Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*