Държава се отказа от ЧЕЗ

Държава се отказа от сделката с ЧЕЗ

Българската държава няма намерение да участва – частично или изцяло, в придобиването на активите на CEZ Group в България. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите от временната комисия, която анализира сделката за ЧЕЗ България съобщават от Investor.

Той беше категоричен, че държавата има достатъчно механизми – законодателни и регулаторни, и не е необходимо участие в тази сделка.

„Не смятаме, че това е методът за защита на интересите на българските граждани“, каза още той по повод заявките правени досега, че правитeлството има желание да купи дял или цялата компания на Гинка Върбакова – „Инерком България“.

Горанов уточни, че неговата позиция е съгласувана с премиерa Бойко Бориков. Той припомни, че преди месец е имало среща между Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър със собственика на „Инерком“ и тогава беше изразено желанието на правителството да купи контролен дял във фирмата.

Тогава Гинка Върбакова замина за Прага, за да информира CEZ Group за тази заявка и започнаха анализи дали този ход е приемлив за чешката страна. Върбакова не е получавала правомощия да представлява държавата в тези преговори, а само да изрази желанието за участие в сделката.

Той посочи, че желанието за участие в сделката е било продиктувано от обществените реакции и „претенциите на определени партии“.

Горанов отказа да коментира постигнатата цена за продажбата на ЧЕЗ България, защото тя е сформирана на базата на преговори между две частни компании. Финансовият министър заяви, че няма информация за покана от чешката компания държавата да изкупи обратно акциите в ЧЕЗ България.

Финансовият министър коментира още, че не е получавал доклади от специалните служби как вървят преговорите на CEZ Group с потенциалните кандидати за активите.

Той каза в отговор на въпрос на депутата от БСП Крум Зарков, че купувачът на ЧЕЗ България не е коментиран по време на официалната визита на чешкия премиер Андрей Бабиш у нас през януари, тоест месец преди да стане ясно, че има постигнато споразумение за продажба.

На въпрос какво ще се направи, ако финансирането на „Инерком” идва неясно откъде, Горанов отговори: „Ако вие си купите апартамент, аз трябва ли да се интересувам точно как е станало, ако не сте откраднали тези пари отнякъде и сте си платили данъците?”.

В комисията ще се изслушат позициите и на други държавни институции, сред които на главния прокурор и на енергийния регулатор по казуса.




Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*